martes, 14 de abril de 2009

14 D'ABRIL, EN MEMÒRIA D'UN AMIC

Enguany s’acompleixen 70 anys de l’entrada de les tropes sublevades a terres valencianes, moment en el que es varen frustrar definitivament les poques esperances de recuperar la llibertat i la democràcia del que havia sigut la República Espanyola de 1931.
En memòria de tots aquells que varen viure aquells tràgics moments i d’aquells altres que ho varen patir durant 40 anys, hui és una dia de reencontre de l’esquerra i dels valors republicans, de les dones i dels homes que varen donar la vida i tot el que tenien per defensar uns ideals i una manera de ser i d’estar en el mon.
Hui es fa un homenatge a una d’eixes persones que han fet de la seua vida un exemple de com ser i com fer possible sentir-se d’esquerres, republicà i valencià al mateix temps. Hui Paco Bascuñan, es troba una vegada més present entre tots nosaltres, contagiant-nos dels seu ànim i de la seua forta vitalitat que tenien aquells homes del segle XX que varen patir la dictadura i que varen lluitar (en els cercles on es desenvolupaven) per mantindre encesa una flama d’il·lusió i d’esperança per tornar a reviure temps de llibertat.
Paco ha sigut més que un company de partit, més que un home que l’has tingut al costat per ajudar-te o donar-te consell quan l’has necessitat. Paco és i serà per sempre un amic al que les persones de Llíria i de València (ciutat on va passar gran part de la seua vida i treball) que hem tingut la sort de conèixer-lo ens serà difícil oblidar-se d’ell.
Hui, de segur que estaries entre nosaltres celebrant i commemorant este dia gran i significatiu de la història de la democràcia espanyola i valenciana. Amb la nostra bandera tricolor i escoltant eixe Himne de Riego, sopant i conversant, recordant i traient a la memòria històries i vivències personals i col·lectives, del teu barri, del treball, de la família. Rememorant a aquells, que com tu, vareu estar sempre donat la cara i compromesos.
Per això, per que continues ahí, per que Paquita, la teu inseparable companya de viatge ens ho recorda dia rere dia en les converses i en els escrits que et dedica i t’ha dedicat. En memòria teua i per sempre, des d’ací Paco,
Salut i República